Mar 13, 2011

Kalau aku jual pengalaman aku Jumaat (gempa bumi) haritu, mesti dah kaya.

Ramai yang nak tahu. Ira/Mus what happened? Where were you at that time? What did you do? How did you get home? Is your family okay? Was it really scary?
OHHHH YEAHHH! I'M GLAD THAT THE SKY DIDN'T FALL! I THOUGHT IT WAS THE END OF EVERYTHING!

Aku tahu, korang risau, curiosity tu melampaui semua kan? I GOT IT. Tapi honestly walaupun dah penat, aku cerita jugak kat sesiapa yang masih bertanya. Tak percaya? Try tanye tengok. Aku bukan kedekut, nak simpan pengalaman mahal ni sendiri je. Kalau boleh nak share kat semua. Ehh, kejap! Takdela mahal sangat kan, tapi nak compare dengan korang kat Malaysia tu, of course la mahal. Nak compare dengan mangsa Tsunami, Earthquake kat Sendai, 1Yen agaknya.

Apparently, aku takde feeling lagi nak buat clear copy untuk "kejadian 11March" punya entry. Still busy with stuffs+facebook. Ramai lak temu-ramah. Tula aku kata, kalau buat bisnes dah KAYA! :) Yang paling tak tahannnye, kitorang(kelas aku) dapat email dari cikgu English. Kesimpulannya, we still need to get stuffs done. WTH? Hari ni kitorang dapat cuti. Of course! Takde sape rase nak buat homework dalam keadaan macam ni. Semua stick with facebook and news. At the same time, sebagai orang Islam. Doa, Sembahyang, Quraan! Kawan-kawan aku, tengah try convince our English teacher utk postpone speeches lepas Spring Break which is next week. Science test, cikgu dah postpone. CANTIK :P History, tak dapat ape2 berita lagi. But still diorang kata kene get work done sebab teachers might tell us to hand it in by email. Payah pulak dah teknologi zaman sekarang ni! Aduhhh!

Aku akan BUSSSYYYYY dua tiga hari. Sian ayah dan pakcik-pakcik kat embassy ni semua bertungkus lumus bertugas. Major Khidzri, my friend's Dad, dah sampai Sendai awal pagi tadi untuk jumpa students Malaysia yang terkandas kat sana bawak balik sini. My Dad said, they are still deciding where to put them. Mungkin  dekat apartment kami duduk ni, ade rumah kosong. So then makcik2 semu kena be prepared with makanan and tenaga yang mencukupi! Ada kemungkinan juga hantar balik Malaysia semua. Kemungkinan untuk kami? Tiada. bapak aku kata kita memang akan stay sini sampai things selesai. I was like Heyyyy? Kawan aku ramai jugak yang dah evacuate, balik States, balik Philippine. Keep Safe you guys!

In order nak cerita ape yang aku alami walaupun aku taknak, here are some that you can imagine/think of.

3.00?? ptg; Last period, ESL class. We could barely feel the quake.
4.15?? ptg; Went out of school, head to Yoga, my train station. With Marina & Jin Young.
7.30?? ptg; Decided to use other alternative to get home. Queuing for taxi and met married Irish couple. They pull me up to the front with them since they were quite a bit early.

11.15?? mlm; With their email in my hand, I hugged the woman(Shiela). Ifwat was the first person I hugged(you guys should laugh a lot there) when I reached home.
12.15?? mlm; Yal reached home after tired waiting for taxi and bus to rescue me. (haha). Im sorry YAL!

Please take note, I waited for the taxi for about 4 hours. The temp. was 4darjah. Can you imagine. I wasnt prepared for anything. Pakai baju biasa je. Seisen's and one other sweater. It doesn't really helped. I was frozen. Kalau ditakdirkan aku tunggu lagi 2 jam, memang aku tak hidup dah. Setakat tu, kaki dah kebas. pakai tights je. Sejuk. Tak boleh jalan. nasib ade Irish Couple tu. I can't forget when they said that they will wait for me till my brother pick me. They wont let me stay alone. Sebenanrnya the second time I call my dad nak cakap yang aku safe, tgh tggu teksi, ayah kata Yal dah gerak nak cari aku. Then I was like, okay?? Should I go with you or wait for my brother. Diorang kata decide je mana2, tapi kalau aku pilih untuk tunggu abang aku, diorang akan tunggu aku sampai abang aku datang. Ya Allah, lindungi lah mereka dari apa bencana sekarang ni. 

Sedar, aku banyak menyusahkan orang. Slow. Aku harap pengalaman ni dpt jadi pengajaran pd masa hdpn. Tapi, sebenanrnya ada je yang cikgu lepas balik sendiri tapi must be in group. Tak boleh sorang. Dan ade yg tidur sekolah. I just thought i wanna go home. Benda nak jadi kan? Tapi still, memang silap aku!

Current news, dijangkakakn akan ade gempa lagi. Nuclear explosion tu pun telah menyebabkan semua kedai berdekatan rumah aku kosong. Yesss, 0-0 nothing left. Semua beli siap2 incase ape2 berlaku. Ifwat already get a call from his teacher that there will be no school the whole week. Damn best kot. Im waiting for that call now. Ayah just called and told everyone to stay home. Still ade gegaran sikit2 tadi.

So thats it! Bye semua. Doakan kami sekluarga. Amin. Insya-Allah semua dipermudahkan.

4 comments:

Sophie Al-yahya said...

Fyra.. i almost forget that i have a blogger friend live in Japan. Oh please take care ok. Risaunya keadaan di sana. Kat malaysia nih belah terengganu ada efek sikit. Arus kuat,ombak dia pukul kuat walaupun skrg bukan musim tengkujuh. *btw akak baru blk dari ganu sbb tu tahu*

Ruun Hamiza Adihays said...
This comment has been removed by the author.
Ruun Hamiza Adihays said...

ira,mane ade la ira lembab .. kalo kte la dekat tempat ira , kita tak taw nak buat apa .. ape-ape pun take care taw .. ima doakan korang semua selamat .. love you!

tehaaaaa said...

take care honey .