Feb 9, 2011

Early Dismissal Day, watch movie!


Balik pukul 11.30 instead of 3.20p.m. Of course it’s been a pretty comforting day and relaxing. Sebenarnya early dismissal day ni, hari untuk semua pelajar Seisen balik awal. Honestly, setakat dah dekat setahun jugak sekolah, almost 3-4 times of early dismissal day ni, I never knew what’s the purpose. Ade tanye, tapi jawapan tak clear, aku tak paham! Katanya, untuk ばなxbくせ pelajar ape ape ape entah! Tapi, pelajar je! Cikgu-cikgu dan staff2 sekolah, kerja sampai waktu habis sekolah yang biasa. Pelik kan ? Tapi aku tak kisah la yang penting boleh balik umah awal !

Sekolah anatarabangsa ni memang banyak cuti. Satu benda tu je yang paling best. Kadang-kadang aku fikir jugak, nape tak buat cuti setiap hari perayaan for each country. Tapi mampuss la, ade 55negara nak cuti. Baik tak payah sekolah kan. Cuti je memanjang.



Okay, back to the movie. “Sex and the city” Have you ever watch this movie/film/drama or whatever it is? I just wanted to analyze what my mom said regarding the movie/the title. Bukan la best-best-best gile-gile-gile macam one litre of tears tu, so-so je kot. Tapi quite interesting. Macam biasa, kononnya nak “layan” dengan mak, tapi mesti tak sempat climax, mak aku lena. Hindustan especially. So, kalau ajak mak, ajakajak ayam jela kira =,=

Habis je tengok cite tu, mak bangun! Tepat pada masanya ! “mak, ok la cite ni! Tapi sesuai utk org dewasa lah, banyak babak TUTTTTTTETTTT"

“memang la, tengok tajuk dah tau”. Bagi aku, kata-kata mak macam nak cakap aku nak tengok cite tu sebab tajuk die. Dan, macam lah tajuk die tu "SEX" yang TUTTT semata-mata kan. Meh bukak sikit minda biar jelas.

For me, the title stands for…, obviously that "sex" tapi, mesti la title tu diletak atas purpose yang tertentu kan? The word sex itself, doesn’t necessarily have to be that “sex”, it could also be the gender between men and women in the New York (setting in the movie) city. And Mak..don’t be too racist la. Zaman sekarang dah lain.(teruk,ter-over-maju??), where
  • homosexual was a very offensive thing to talk about or very secretive among people, but now it’s consider as a common thing, they can even do it in the public,
  • back then “sex” can only be done after marriage, now “sex” is for fun, people can get it anywhere, without even getting married at first.
  • back then, “sex” was such a crazy and ugly word to ever mentioned about, now..yeah it’s a normal thing, too common, too public, too open, toooooooo…

yeah so that’s how I thought, my mom was such a racist. Haha! Sorry mak.
Anywys again, don’t judge a movie by its title; since it can sometimes be (represent) symbolic to other intentions that the director is trying to convey.

Sebenanrnya, post ni untuk semalam. tapi tak sempat nak post. So, present tense, tu baca lah past tense...or whatever.

Ehh, bersambung pasal snow kat sekolah tadi. Ni gambar dapat dari kawan aku punya facebook.


You can't really see it but it's snowing alot ((:
Thats the stairs in front of my class. Ohh, btw, ni gambar kelas aku. Ayah snap-kan waktu hari parent-teacher conference day.


Seee that stairs? Depan tu, kelas aku. And see those cars? tadi, semua penuh dengan salji. Sebenanrnya, orang Tokyo pun excited jugak bila snow turun tadi. Mula-mula perjalanan, memang ade tanda-tanda nak hujan. Bila dah nak sampai sekolah, tibe-tibe ade rasa "pap,pap,pap" atas kepala. Serius tak perasan snowing. Sebab, aku tengah main dengan notecards(rajin la konon)?? Lepastu, aku pandang atas, ohh Allah. Amazing. So pretty. Nicely snowing. Terbayang la aku, snowman dan ais batu campur. Perghh setahun dah tak makan. Sedap gileeeeeee! Tapi aku cool je. Orang lain semua dah senyum-senyum dan happy la sebab snowing kan. Budak2 tadika yang beg kotak-kotak tu pun loncat-loncat kegirangan. Ehehe.

Aku bajet cool, konon-nye aku dah pernah duduk Sweden, salji takat lutut. cehhh, haha. Takla. Kalau ade, kawan-kawan waktu jalan tu, confirm aku loncat! :)

Thats it for today :P Salam.

Feb 8, 2011

It's snowing outside

Hai bloggers. Aku baru je sampai sekolah. Macam biasa, singgah library. Kesempatan beberapa minit ni, nak bagitahu korang. Its snowing outside. And now, the flakes are getting bigger. Its so pretty.Ya Allah, indahnya ciptaan-MU. But, im sorry that i can't share any photos/videos. I forgot my camera at home. Terasa nak kutuk-kutuk diri sendiri pun ade. Rugi tak bawak. Okay lah, nanti cerita lagi ye!
hope, mak, ayah, imtiyaz, yal, ifwat...are also seeing it. I'm so happy and waaah! Such a wonderful day. Al praises to Allah! :)

Seribu kali sayang tak dapat share. Kalau nak, doa la sampai aku balik rumah masih snowing. So that i can share. Snow....snowww....

:)))))))))))))))))

Feb 6, 2011

Sharing is caring

This entry is going to be about nothing(gibberish lah katekan) but a bit of “tips belajar”

Since aku rasa result History aku baru-baru ni macam sangat memuaskan (untuk aku). Macam entry  aku yang Report Card . D, D, D, D, D. Paling elok pun aku penah dapat C- itupun assignment luar kelas. Kalau tests, wajib D. D-, D+, D…memang normal la kira untuk aku.
“Good Job Ira” cikgu kata result exam aku, lagi okay dari grade aku utk 2nd quarter. Cehh, korang tak rasa ke macam gempak gila-gila je cite aku nie? Nak tau tak grade sebenar ?

Sebenarnya aku dapat 78%(HAHAHAHAHA) which is (C +). Tahu la. Sila jangan gelak. Mungkin kalau korang jadi aku, korang faham kot. Betapa kempunan nye aku nak naikkan grade history. Sedih memang dah banyak kali, usaha mcama-macam tapi tak berjaya. Berjaya pun takat C+ kira Alhamdulillah. Kan aku kata, kita kena belajar bersyukur.

Untuk aku, since datang sini, subjek history memang tough la. Sebab bayangkan la kat Malaysia, form3, semua objektif je. Form 4 pun, baru belajar first unit, dah kena pindah lagi pulak kan ! Hmmm..Kat sini mana ade multiple choice, semuanya subjektif, and of course the most difficult, in English. Vocab bukan main aku tak tau ape.

So dah banyak kali tak berjaya, takkan nak dok diam je kan? Kena usaha cari mana yang tak kena. Just when I figured it out…baru aku sedar. Masalah aku waktu test, selalu blank. Study memang rasa elok.(sebenanye selalu, esok nak test, malam tu aku baru kalut baca, mana tak blank???)

Guna semua kemudahan yang ade di sekeliling korang.
For instance, white board;



Perghhhh, korang ade ke white board kat rumah? Aku ade pun sebab bapak aku merupakan bekas seorang guru. Setakat ini beliau telah banyak menyumbang tenaga, me***, me***, me***, me***, mengajar Muhammad Izzat, Nur Athirah & Muhammad Iftikhar. Nak dipendekkan cerita, hasil titik peluh ayah, mereka berjaya melanjutkan pelajaran ke IPTA except for eyal, tunggu result SPM. Me? Do I need to say these? Erghh well I never experienced achieving full A’s in my exams. What? Ehhhh, yeah that’s  the fact. LEMBAP. I only got 4 A’s for UPSR and HOLY CRAP for PMR.

But I don’t know why, I was listed in SC class’ students. Sebab memang aku rasa aku tak boleh bawak tambahan lagi dengan kata-kata semangat daripada family sendiri “mak rasa ira takyah ambik lah sc”, “eh, kamu boleh ke sc ira??”, “takyah ambik sc lah, susah nak bawak”. Yang kawan kawan pulak “wey hang, dok jela kelas sc, satgi aku takdak kawan”, “wey hang dulu kan kita dah janji nak masuk kelas sc sama2”. Then I’m finally here. Not sc, not acc, not lktk. Fine. Enough.

Wey apesal aku jauh sangat melalut? (Sorry)

Okay, whiteboard. Gunakan sebagai tempat  menulis nota. Kalau takde pun takpe, use your room or walls or even more, your bed, to stick those notes at any spot that is appropriate and easy to see. Macam aku, tulis nota kat whiteboard, untung die mengadap katil, so..kadang-kadang tu agak mengangaggu jugak la..yela tengah sedap
berangan..tibe-tibe nampak “French Revolution”, “Literary Terms” terpana tak semena-mena aku! Hahaaa! SPOIL.

Tulis je as much as you can at least one paper per day. Lekat je mane2 yang boleh. Tapi agak-agak la, macam aku dulu waktu share bilik dengan kakak, nak letak gam pun takut, dinding berbekas. Hishhh marahnye die nanti. Kalau dapat handout/sheet pun lekat je. Kalau aku, waktu exam, salu bayang tulisan tu. Kat mane aku tulis, lekat kat mana,..no berapa, then senang nak ingat. IMAGINATION. Hahhh ! Try ler kalau belum pernah.

Second, guna small note cards;



Yang ni best jugak. Senang. Mudah alih. Cehh macam laptop pulak. Tahu ke amende? Sebab waktu datang sini aku baru kenal benda alah ni. LEMBAP. Macam aku yang bergerak jauh ke sekolah, naik train, dalam train, senang la. Seluk poket, baca. Memang mudah. Main quiz dengan diri sendiri. Mungkin VOCAB ? Depan tulis the word, belakang tulis the meaning.

Erghh lagi??, hah! Cukup la tu dari aku. Kalau pelajar cemerlang takpe jugak kan nak bagi tips kat orang. Haha, wat malu je. Agak, agak best..cuba la.

*sori la gambar macam haprak. Terus amik dari webcam lappy aku yang mcm harem. So yaaah! BYEBYE, SALAM.