Mar 19, 2011

HEHHHHHH?? So da ne?

*sorry la update pasal benda entahapeape hehe.. Mood aku lain la harini. Jiwang karat sikit.

Walaubagaimanapun, makluman dari kenalan..mangsa2 tsunami & earthquake di bahagian North Japan, sekarang memang dalam keadaan yang menyedihkan. Mereka tak cukup selimut untuk membaluti tubuh yang sedang menahan kesejukan. Since I have experienced the same thing memang sangat memeritkan. Bekalan makanan terhad. Petrol pun susah nak dapat, mengakibatkan pergerakan terganggu. Gegaran susulan masih ade setiap hari. Macam kawasan kami jugak memang ade setiap hari, tapi tak kuat macam hari kejadian 11March. So far, keluarga saya okay Alhamdulillah :)

Mungkin ada badan-badan kebajikan di Malaysia yang meminta anda menghulurkan bantuan buat mangsa-mangsa di sini. Harap anda dapat memberi sedikit bantuan. Sebenarnya, bantuan DOA pun sangat diperlukan. Hanya Allah yang dapat mengurangkan/ memberhentikan azab di-sini.

Tapi setahu saya…orang Jepun, memang benci/tak suka akan meminta. Mereka tak pernah amalkan dan sangat tak biasa dengan meminta terutama duit. Kadang2 kita berniat ikhlas nak bagi duit sebab diorang dah tolong kan?, sebaliknya, mereka marah kalau kita hulur duit. Macam tula orang Jepun. Mungkin diorang rasa rendah bila diperlakukan sebegitu. Tapi, keadaan sekarang dah memaksa mereka untuk meminta bantuan dari negara2 luar sebab tak terpikul.



Naoto Kan, Perdana Menteri Jepun, berkata, “It’s a big test for us”. I know that has a deep, strong meaning. Ape2 pun, stay strong Japan. I really love you.

1 comment:

sayaa jie said...

alah kak fyra . tk per lah , lagipun kita kan orang melayu . dah adat kita , as malaysians too kn ? btw , jie act malu ngn org jepun , time ader bencana pun diaorang still concern pasal disiplin . kita ? hampeh . doa2 ajer la . oke ? salam .