Apr 30, 2011

Budak Sekolah Jepun yang kurang asam

Selalunya aku dok kutuk negara aku kan? Sungguh takde semangat patriotism langsung kan?
Aku kutuk macam mane pun, aku tetap sayang negara aku, makanan melayu, culture aku, tanah air aku. Piwwit. Cuma kalau tukar pemimpin aku lagi suka lah kott. Eheheh.

Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

Back to the story.
Waktu otw balik sekolah haritu with my friend, Marina...
Almost sampai dah station Yoga which is quite far from Seisen.
Kitorang nampak sekumpulan budak lelaki sekolah japanese which I would consider "bad students" yang tak pakai blazer, baju tak masuk dlm seluar, lepak2 ramai2 tepi jalan (even though u rarely see this in japan compared to Malaysia).

Gambar Hiasan


Gambar Hiasan


First thought, agak pelik sebab selalunya tak seramai tu. Terlalu ramai kot.
Marina: Ira, choose one!
Ira: WTHecckkk. Not my type. (semenjak dtg Japan ni, I prefer lelaki yang nerdy sikit. Alah, doesnt necessarily have to be nerdy yang pakai speck betty tu..nerd yang smart. Pakai blazer, rambut kemas, handsome, berkarisma la cara berjalan tu. ehehehe. Gedik lak aii aku)

Gambar Hiasan
Gambar Hiasan


By the way, diorang tak lepak atas motor, instead diorang lepak atas basikal.
Style kan? Bagi aku style la jugak =.-
Since memang dah takde jalan lain dah, no choice..terpakse la redah mereka2 ni. Tak dinafikan memang agak debar bila melintasi mereka2 ni. kalau boleh jangan pandang langsung.
Selalunya jugak, aku/kwn aku selalu avoid jalan depan diorang2 ni, sebab takut silap2 kitorang yang kena buli.
Maklumlah kita foreigner, sekolah lain..pakaian lain...muka lain...bahasa lain.... :(

Gambar Hiasan
Gambar Hiasan

Bila dah dapat tengok dekat2..terpaku jugak.
apelah yang diorang buat dengan orang tua(perempuan) dua orang ni? kenapa orang tua ni jalan mcm lemah-longlai ni? Mabuk kut?? Kenapa semua orang tengok je? Kenapa? Kenapa?
Bila dah nak dekat masuk station, kitorang toleh tengok nenek dua org tu jatuh atas jalan.
Budak2 lelaki tu semua gelak2..

Baru perasan..rupanya makcik 2 orang tadi ade masalah mental. Yang mcm orang2 OKU tu.
Orang lain semua tengok je tak berani nak buat ape.
Kitorang berdua, tak berani gak usya lama-lama..terus belah.
I'm pretty sure few seconds later mesti ade polis sampai..

Harap macam tulah..berdasarkan pengalaman aku yang dulu...

Gerak station dari rumah..nk g sekolah la..
Tiba-tiba nampak satu couple ni.
Mamat ni macam ugut2 perempuan ni..yang pasti..2 2 tengah mabuk..
Tak kurang dengan ugut, mamat tu lempang perempuan tu.
Perghh sedap jugak ler rasenya..kuat beb! tak sangka aku boleh tengok secara live.
Salunye tengok dalam drama je.

Tuptup...polis dlm 3-4 orang sampai.

Aku nak cakap yang polis/perkerja2 kat Jepun ni memang peka, bertanggungjawab.
Polis, mane ade aku nampak duduk2 sembang2. Kalau kerja memang betul2 kerja.
Guard sekolah aku tu pun..pagar utama dalam 3 orang jaga..
Berdiri berapa jam entah..mane ade bercakap.
Memang serius betul waktu kerja.
Guard jaga parking kat man-mane supermarket pun harworking jugak.
Sentiasa memastikan lalu-lalang pengguna basikal/kereta/motor dalam keadaan yang baik.

Moral of the story, each country ade baik dan buruknya.
Elak dari melakukan/melibatkan diri dalam gejala-gejala sisoal yang merbahaya.
Jangan lalu tempat2 yang senyap, sunyi berseorangan...ajaklah teman!


p/s: Maaf lah lama tak update. Sibuk dengan persiapan exam. Kawan dari malaysia dah nak sampai selasa ni. Abang dari Malaysia pun balik esok/selasa ni. Cikbib+Uncle Shuk+Opah pun nak datang! Yeayy! Can't wait! Anywys, I am going to be very busy with the external exams (IGCSE), the end of unit tests for History and Science, the Exams at the end of school year! Yeay nak habis sekolah dah bulan 6 ni! Alhamdulillah. And, wish me luck!

2 comments:

Ruun Hamiza Adihays said...

wah , gua dah lama nak cari bf yang lepak atas basikal =P

ira , kalau ada yang sesuai dengan ima , pilih satu tau ..

Fyra M said...

hahaha serius ke imah? hehe..kan2 cute kan..

okay2...sudah pasti..tapi bg ira dlu la :P