Mar 26, 2011

Kenapa entry saya selalu pasal "semalam"?

Sebab saya perlukan masa untuk menaip. Masa yang berdozen juga diperlukan untuk mengimbas baik segala benda yang telah berlaku. *lem**. Pernah ke ade orang menaip sewaktu kejadian yang berlaku yang ingin diceritakan? Kalau ade, saya salute!

Tajuk entry ni takde kena mengena dengan cerita ni. Maaf la ye kalau anda rasa tertipu. HikHikHik. Here we go:
--------->
Some of the pictures: Lanjutan gambar daripada entry haritu.
Gambar kenangan bersama adik AUNI KAMILAH RAZAK, 13 years old, she’s going back to her beloved country-Malaysia! I’m close to her. So, it’s damn sad that she’s leaving!


Are you seriously leaving? This month? Next week?
You’re not going to school anymore when school opens?
No more random meet at train station in the morning?
No more random meet at the door in front of the art room after my language class?
No more ‘Hi’ from 6th grader student for me?
No more sweet nuts I’ll get?
No more stories about your friend who tried to convince you to believe in Christianity?
No more exhibition information that I’ll always listen to?
No more Islam’s questions I’ll be asked?
No more help to pronounce words correctly when I speak?
No more questions about Malaysians that we’ll usually discuss together?

No one is gonna be besides me when I neither walk to school nor home. I’m going to be lonely, strange, innocence, confused, bored, scared, sad, crap without you. I have no one to talk to that understands Malay when I head home. I need you. I’m gonna miss you. Even though there’s quite a big gap of age between us, I’m comfortable to share anything with you whenever I need to. You’re like my own sister. You’re matured. You’re not like other girls. Some are arrogant. Unlike you who is humble, smart, pretty, and faithful to our religion. I know one day you’ll do like what your heart really wants. And yeahhh, who’s gonna be my model?? Erggghhh! Tak jadilah nak beli kamera personal untuk photo shoot coz you’re leavin.

However, saya happy sebab akhirnya berpeluang melepak degan adik Uni. Eh kasar tu. Ehemmm. Ehemm. Secara disengajakan, kami berpeluang meluangkan masa bersama-sama pada petang semalam. Bukan ape, susah bebeno den nak dopek kuo gn adik uni ni. Selalunya, it’s either bapak die tak bagi keluar, or die memang malas nak keluar. So, we got to chat like how we used to. Most of it is about school in Malaysia. I’m kinda feel sorry for her sebab she’s not used to ‘sekolah biasa’ like how she used to sekolah ‘antarabangsa’. Asrama pulak tu. Nak buat macam mane her dad wants her to sit for PMR and SPM reallyyy! We talked about students at schools, teachers, activities, persatuan uniform, etc. We had FUN.

Here are some photos of our memories...

Ski trip..kita duduk sama2 waktu perjalanan balik..then we took pictures from the tingkap. Sooo random~



Open house rumah izzah+ birthday nisa..we hang together..we walked togeteher to the train station...




Open House rumah khaleeda..we hang together..


We planned nak pergi kichijoji, but finally we went to Shibuya. Then we drop at Don-QUi coz i wanted to buy kasut. Then we went home late at night..


Kita tumpang BMW marissa waktu bulan puasa~ tak larat nak jalan balik umah~ hahaha


The most recent, kita hang waktu majlis Uncle Rozian. There was when everyone knew that ure leaving to SMSS.


Yang paling penting~ our journey!...to school..in the train..the streets...


~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Sedih sebab dah dua minggu cuti. Selasa masuk sekolah. Sedih, menyesal, benci dengan diri sendiri sebab tak siapkan kerja sekolah. Kalau siap awal mesti lebih berkualiti. Janji dengan diri sendiri nak siapkan kerja few days before its due dates. Janji nak study untuk external exams, sbb kata pun external, im not gonna be able to learn it in class. Masa dah suntuk. Hampir May dah! Ape masalah aku nie???????????????????????????????? Ya Allah!

Adakah ini semua sebab facebook, blog, dan TV?

Akhir2 ni banyak movies saya layan. Felt a relief. Lagipun hari-hari sekolah, tak pernah berkesempatan nak layan tv atau movie. Selalunya dua jam kan. Happy, puas hati cuti kali ni except homework je yang saya tak puas hati. Dapat ikut cerita bersiri. Waaah, memang puas hati dan best laaa! Tak kurang dengan online FB, update blog, saya berkesempatan main game kereta yang dah lame saya teringin. Main game kat PSP je pun. Best wooh. Rase macam real.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Sedih, tak tukar-tukar lagi header blog saya. Alahaiii, boringnyaaaaaa! Tak tahu nak buat macam mane yang comel2 tu. Ade sape2 nak ajar tak? Yang simple dan senang sudah la. Taknak yang susah2 sebab takde masa.

Tapi takpelah, sepanjang dua minggu ni, follower bertambah. Dua orang. Saya kira seminggu satu la kot en. -,- alahaiiii slow nye. Pape pun thanks kepada followers yang sudi follow cerita2 mengarut saya :) Nothing special pun blog ni. Hanya untuk suka-suka mengisi masa lapang :P Terima kasih sekali lagi. Saya minta maaf kalau blog saya ni tak cukup dengan informasi yang anda inginkan. Peace :P Kalau nak saya follow balik, sila tinggalkan link okay. Kalau saya minat saya akan follow punyaaa :P
Akhir2 ni, saya suka sangat blog Ruun Hamiza Adihays (ape kejadah entah hang terbalikkan nama ni??) haha. Blog dia sentiasa make sense dan kelakar. Saya rasa dia ada bakat untuk jadi penulis. Keep on writing and posting ya! I’ll be very delighted to read every bit of your story. I’m in love with your style.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Sedih, betul ke kakak tak jadi datang raya? Sedihnya. Kenapa ni. Everyone is leaving me. Kakak tak datang, sheeqa nak balik, uni nak balik, atif punya family pun nak balik. Sooo saddd. Lepas ni saya nak hang dengan siapa? Anyways, thanks to Atif sebab selalu isi otak saya dengan perkara2 berkaitan agama. Banyak yang saya dapat belajar. Sheeqa, thanks sbb selalu bermurah hati nak share information about Seisen and help me with my assignments. Kakak, please say that u are coming. I’m gonna wait -,- ira dah plan macam2 dah L

Ade ke sesiapa dalam kalangan followers saya merupakan bekas calon SPM tahun 2010? Kalau ade, Tahniah buat yang berjaya. Buat yang kurang berjaya tu, takpe..life goes on. Memang sijil tu penting buat kelayakan anda nak masuk mana2 institusi pengajian. Tapi, saya pasti bila dah masuk alam lepas persekolahan ni, pengalaman dan ilmu pengetahuan pun sangat penting. Bukanlah kelulusan peperiksaan 100%. Terserlah kegembiraan mak bila dapat tahu result yal. Kalau nak dibezakan dengan abang sulong dengan kakak, yal menang lah! Tahniah yal. Ira percaya yal ade masa depan yang cerah! Memang dari dulu pun yal asyik FULL A’s je. Kenapa eh ? Kenapa yal pandai sangat ? kenapa ira tak pandai macam yal ? Result tu, sedikit sebanyak memotivate-kan diri saya untuk betul2 menduduki SPM. Teringin sangat nak tunjuk kebolehan yang saya ade sejurus kegagalan saya dalam PMR. Haha. Mungkin sebab kedudukan yang selesa setelah memperoleh kejayaan peperiksaan UPSR. Saya nak ambik SPM sangat-sangat. Tak kisah lambat setahun pun. Kalau ada rezeki, dan saya ditakdirkan untuk menduduki SPM pada tahun 2012, banyak betul hasrat hati saya yang nak ditunaikan. Tidak dinafikan, memang banyak yang saya belajar kat sini. Saya nak further study overseas J Tersangatttttt mahu! Insya-Allah.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Krisis air tercemar kat sini haritu telah menyebabkan rumah kami penuh dengan botol air mineral sekarang. Memang huru-hara jugak dibuatnya orang kat embassy ni. Kehulu-kehilir cari air botol mineral tu. Nasib lah ade yal dan ifwat, senang sikit urusan mencari. Kalau harap aku…phewww…sorry…aku kan slow***. Heheee. Walaubagaimanapun, kerajaan dah sahkan yang bekalan air dah okay. Alhamdulillah ;)


Baru-baru ni…saya lulus kelas masak. Hehehehe. Ala maklumlah dah layan FB sampai boring tak tahu nak buat ape, tibe2 terasa nak tengok resepi. Saya dengan beraninya, meng-offerkan diri untuk masak. Alhamdulillah lulus sebab ni style internet. Bukan yang mak punya. Saja nak buat lain sikit :P Licin dikerjakan yal dengan ifwat. Seronok jugak kan bila tengok orang selera makan masakan kita. Antara lauk yang saya masak ialah ayam masak merah dan juga sayur goreng campur cara mamak. Silalah gelak. Memang kacang je pun. Teknologi sekarang memang memudahkan. P/s : Cikgu tak habis2 anta email suruh siapkan speech. Sabooo jela. Meremang bulu roma saya, sebab belum siap. Haiiiihhh -,- kalau takde email kan senang kan? Tak payah buat!!!!
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Selesai entry panjang berjela!…terima kasih sudi baca.

2 comments:

Ruun Hamiza Adihays said...

haha =) ira kalo nk header cantik kt sini ..
http://dottydotdotdesign1.blogspot.com ..
suka gmbr ira yg last sekali tu .. cantek ! heeee

Kamilah Abdul said...

OMG Kak IRAAAAAAA!!! kenapa Uni baru tahu about this blog post??????